Un par frumos, sanatos si stralucitor cu o nuanta care i se potriveste! Poti obtine toate aceste beneficii si multe altele daca renunti la vopseaua chimica in favoarea celei naturale. Vopselele de par Khadi pe baza de henna sunt solutia perfecta pentru un par sanatos, o nuanta de rosu sau o nuanta cat mai apropiata de culoarea parului tau si o stralucire unica.
Henna (Lawsonia Inermis – o planta originara din India) este un colorant vegetal natural, fiind una dintre cele mai vechi surse de produse cosmetice din lume. Pe langa faptul ca este o vopsea naturala 100%, vopseaua cu henna pot fi considerata un adevarat tratament pentru par: ii confera volum, il face foarte placut la atingere, il protejeaza de soare, opreste caderea acestuia, contribuie la indepartarea matretii si la echilibrarea secretiei de sebum.
Pentru a obtine rezultate optime cu vopselele de par Khadi pe baza de henna este important sa se tina cont de toate informatiile legate de utilizare. Acestea se pot simplifica astfel: pudra vegetala se amesteca cu apa calda, pasta obtinuta se aplica pe par, se lasa sa actioneze si se clateste cu apa.
Important:
– In cazul parului vopsit chimic trebuie sa treaca o perioada (cateva spalari) de la vopsire inainte de a aplica vopselele de par naturale Khadi, deoarece produsele chimice influenteaza negativ PH-ul parului.
– Inainte de a aplica vopseaua se recomanda spalarea parului cu un sampon care nu contine silicon intrucat acest ingredient creeaza o bariera care nu permite vopselei sa actioneze in mod corespunzator.
– Pasta se inlatura de pe par cu apa calda pana cand apa este curata. Nu folositi sampon sau alte produse pentru styling in urmatoarele 24 de ore dupa aplicarea vopselei pentru a permite stabilizarea culorii (24-48 de ore in cazul vopselelor de par care au in compozitie o cantitate insemnata de Indigo – Saten Inchis, Negru, Indigo).
Greseli de evitat cand se folosesc vopselele de par Khadi:
Greseala nr 1: temperatura apei este prea ridicata sau prea scazuta
Temperatura lichidului (apei) cu care se amesteca vopseaua de par Khadi este esentiala pentru a obtine rezultatele dorite. Vopselele de par Khadi care au in compozitie pudra Indigo (Henna Saten Deschis, Henna Saten Nuca, Henna Saten Inchis, Henna Negru, Blond Golden, Blond Deschis, Blond Mediu si pudra de Indigo pura) se amesteca cu apa la 50°C. Pigmentii de culoare din vopselele cu Indigo coloreaza intens parul doar daca se respecta aceasta temperatura.
Daca temperatura lichidului este prea ridicata, chiar si o nuanta de saten inchis poate capata nuante de rosu intens sau portocaliu, iar in anumite circumstante vopseaua isi poate pierde capacitatea de colorare. Daca temperatura lichidului este prea scazuta, se anihileaza capacitatea de colorare a hennei din compozitia vopselei. Din acest motiv se pot obtine nuante de verde.
Vopselele de par care contin o cantitate mare de henna (Henna Pura sau Henna & Amla sau Henna & Amla & Jatropha) se amesteca cu apa fierbinte la 90°C. Astfel, capacitatea de colorare a hennei devine maxima si se evita obtinerea unor nuante sterse.
Solutie – se recomanda folosirea unui termometru. Estimarea temperaturii lichidului se poate face cu ajutorul unui termometru.
Greseala nr 2 – temperatura necorespunzatoare in timpul aplicarii vopselei sau in timpul de actionare al vopselei
Este posibil sa se obtina nuante nedorite, chiar daca s-a tinut seama de temperatura lichidului folosit pentru vopselele de par Khadi. Acest lucru se poate intampla daca nu se tine cont si de temperatura din timpul aplicarii sau de temperatura din perioada de actionare a vopselei.
Este esential ca pasta obtinuta din amestecarea pudrei Khadi cu apa sa fie mentinuta calda in timpul aplicarii. Chiar si pasta obtinuta din vopselele de par care au in compozitie o cantitate mare de Indigo trebuie sa fie mentinuta calda pentru a putea beneficia de capacitatea maxima de colorare a vopselei.
Daca pasta este prea rece in timpul aplicarii, vopseaua pierde din puterea de colorare si deci prin urmare nici henna din compozitie nu mai coloreaza suficient. Din acest motiv se poate obtine o nuanta cu o tenta usor verzuie.
Solutie – se recomanda ca vopseaua de par sa fie amestecata cu apa intr-un recipient de ceramica deoarce acest material mentine pasta obtinuta calda si previne racirea acesteia. Pentru a mentine temperatura corespunzatoare, recipientul de ceramica poate fi tinut in apa calda pe durata aplicarii vopselei pe par.
De asemenea este extrem de importat sa se mentina temperatura corespunzatoare si pe perioada de actionare a vopselei. Astfel, dupa aplicarea vopselei Khadi, parul se acopera cu o boneta de plastic peste care se infasoara un prosop. Pentru a nu obtine o nuanta diferita in zona tamplelor si a fruntii este esential ca boneta si prosopul sa acopere bine aceste zone astfel incat sa se mentina temperatura in timpul de aplicare al vopselei.
Greseala nr 3 – perioada de actionare a vopselei este prea lunga sau prea scurta
Acesta fapt poate sa aiba ca rezultat obtinerea unor nuante prea inchise sau prea deschise. Perioada de actionare a vopselelor de par pe baza de plante Khadi depinde de nuanta dorita, culoarea initiala a parului si de structura parului.
De exemplu este posibil ca vopseaua de par Saten Deschis sa aiba ca rezultat o nuanta foarte inchisa daca perioada de actionare este prea lunga. In cazul in care perioada de actionare este prea scurta este posibil ca nuanta obtinuta sa fie una stearsa iar vopseaua de par sa nu acopere bine firele albe.
Solutie: pentru a evita obtinerea unei culori nedorite, se recomanda efectuarea unui test, aplicand vopseaua de par pregatita conform instructiunilor pe firele de par ramase in perie. Dupa aplicarea vopselei, firele de par se pun intr-un bol acoperit la cald.
Se verifica intensitatea si tonalitatea culorii la 30, 60, 90 si 120 de minute dupa aplicare luand din bol cate o suvita pentru fiecare categorie de minute. Cele 4 suvite se spala cu apa calda, fara a se folosi sampon. Culoarea se definitizeaza in termen de 24/48 de ore.
Greseala nr 4 – colorare neuniforma, aplicare neuniforma a vopselei
Colorarea neuniforma a parului se poate obtine in cazul in care vopseaua Khadi nu a fost amestecata in mod corespunzator si prin urmare nu a avut o textura usor de aplicat.
Vopseaua trebuie sa aiba o textura cremoasa inainte de aplicare. In acest fel se aplica fara probleme si se evita o colorare neuniforma a parului. Este important sa se foloseasca o cantitate suficienta de apa astfel incat pasta obtinuta sa fie usor de aplicat si sa permita o aplicare uniforma a vopselei de par.
Solutie – vopseaua se poate amesteca cu apa folosind o lingura de plastic, dupa care se poate folosi mixerul pentru a obtine o pasta cremoasa usor de aplicat.
Greseala nr 5 – folosirea gresita a aditivilor
Puterea mica de acoperire si obtinerea unor culori sterse pot fi cauzate de folosirea gresite a aditivilor. Capacitatea de colorare a vopselelor Khadi care contin Indigo scade daca se adauga aditivi acidifianti precum pudra de Amla, sucul de lamaie sau de mere.
Consumatorii sunt foarte creativi cand vine vorba de alegerea unor aditivi, iar unii producatori de vopsele de par pe baza de plante recomanda folosirea acestora. O greseala majora este respectarea instructiunile de utilizarea ale altor vopsele pe baza de plante si in cazul vopselele de par Khadi.
Adaugarea de uleiuri la vopselele de par Khadi nu permite vopselelor sa acopere si sa coloreze uniform firele de par si poate contribui la pierderea capacitatii de colorare a acestora. In concluzie, uleiul poate fi folosit doar ca masca pentru par si numai dupa 24/48 de ore de la vopsire.
Puterea mica de acoperire si obtinerea unor culori terne pot fi cauzate si de alti factori: hormoni, menstruatie, menopauza, tratament medicamentos, etc.
Solutie – respectati instructiunile de utilizare a vopselelor de par Khadi si evitati utilizarea aditivilor nerecomandati.
Greseala nr 6 – obtinerea de nuante verzui
Se pot obtine nuante verzui daca se vopseste parul deschis la culoare cu o vopsea de par care are in compozitie o cantitate mare de Indigo (Henna Saten Inchis, Henna Negru si pudra de indigo pura). Culorile obtinute pot avea nuante verzi sau albastre.
Parul deschis la culoare se poate vopsi cu nuante inchise in 2 etape: mai intai parul se vopseste cu henna pura sau cu vopselele de par Khadi care au o concentratie mare de henna (Henna si Alma sau Henna, Amla si Jatropha), dupa care se poate vopsi cu vopseaua de par inchisa la culoare (saten inchis, negru sau negru indigo).
Se pot obtine nuante verzui si cand temperatura vopselei in timpul aplicarii este prea scazuta. In aceste conditii, henna nu coloreaza suficient iar riscul aparitiei de nuante verzui este ridicat.
In functie de intensitatea nuantei verzui exista cateva solutii:
– daca se obtine o nuanta putin intensa aceasta poate disparea dupa 2-3 spalari.
– daca se obtine o nuanta putin mai intensa, vopseaua de par Saten Deschis Khadi poate fi aplicata imediat dupa.
– daca se obtine o nuanta intensa se poate remedia cu ajutorul unei vopsele Khadi cu nuante de rosu.
Pentru a evita astfel de situatii se recomanda ca vopsirea parului deschis la culoare intr-o nuanta mai inchisa sa fie facuta in 2 etape.
Greseala nr 7 – utilizarea de cantitati prea mari de aditivi
Adaugarea de aditivi in cantitati prea mari poate avea ca efect uscarea parului. Pentru a obtine o culoare mai accentuata si de durata se poate adauga o lingurita de sare la vopseaua de par Indigo. Vopselele de par Khadi pot fi amestecate si cu ceai negru in loc de apa. In acest caz ceaiul nu trebuie sa fie prea tare deoarece poate usca parul iar rezultatul vopsirii sa nu fie unul optim. Sunt suficiente 3 plicuri de ceai pentru 250ml de apa.
Datorita faptului ca structura parului este diferita la fiecare persoana, cantitatea de ceai sau sare ce se poate folosi difera de la persoana la persoana. In cazul in care parul devine prea uscat se recomanda ca cantitatea de aditivi sa fie redusa sau chiar eliminata.
Se poate folosi ca aditiv si sucul de aloe vera fara vitamina C adaugata. In caz de par uscat nu se recomanda o cantitate mai mare de o treime din cantitatea de lichid folosita.
Solutie – respectati instructiunile de folosire a vopseleor de par si evitati adaugarea de aditivi. In mod general, Khadi nu recomanda adaugarea de aditivi la vopselele de par.
Khadi recomanda urmatorii aditivi care pot fi adaugati in mici cantitati: lapte, miere (in anumite situatii poate influenta in mod negativ intensitatea nuantelor inchise), balsam de par fara silicon, suc de aloe vera fara vitamina C adaugata (in caz de par uscat nu se recomanda o cantitate mai mare de o treime din cantitatea de lichid folosita).
As aprecia daca s-ar explora si perspective alternative asupra subiectului, pentru a oferi o imagine mai completa asupra acestui fenomen complex. Este important sa avem o viziune echilibrata asupra problemelor discutate.
Consider ca autorul ar putea sa aduca mai multe exemple concrete pentru a sustine afirmatiile sale. Este important ca cititorii sa inteleaga mai bine contextul si relevanta informatiilor prezentate.
Sunt de acord cu multe dintre ideile prezentate in articol, insa as adauga ca exista si alte aspecte importante de luat in considerare. Ar fi util sa se faca o analiza mai detaliata a impactului pe termen lung al fenomenului discutat.
Articolul este extrem de interesant si mi-a deschis noi perspective asupra subiectului discutat. Autorul a abordat foarte bine tematica si a adus argumente solide pentru punctele sale de vedere.
Am citit cu mare atentie tot articolul si sunt impresionat de profunzimea analizei facute asupra modalitatilor de a creste eficienta in munca. Multumesc autorului pentru informatiile valoroase oferite.
Consider ca subiectul abordat este unul foarte important intr-o lume agitata, in care timpul este o resursa pretioasa. Este esential sa invatam cum sa ne organizam eficient pentru a ne atinge obiectivele propuse.
Ma bucur ca am dat peste acest articol pentru ca ma confruntam cu probleme legate de organizarea timpului si prioritizarea sarcinilor. Sfaturile oferite sunt practice si cred ca imi vor fi de mare ajutor.
Articolul este foarte interesant si bine documentat, oferind informatii utile despre cum sa iti cresti eficienta in munca. Sunt de acord cu ideile prezentate si voi incerca sa le aplic si eu in viata de zi cu zi.